< skrev

Ohälsans stig.

Du går rakt fram genom snön fast stigen inte gör det. Varför skulle du inte göra det? Det är ju dit du ska. Du har inte tid med någon "scenic detour".
Men någon annan har planerat stigen. Någon annan har bestämt att du ska gå i en liten fin båge sådär och inte rakt fram. Följ leden! Beträd inte gräsmattan! Gå i pappas fotspår! Välj den breda vägen!

Men du kan tänka själv. Du gör inte som de säger. Dina steg följer inte deras stig, deras stig följer dina steg.

Du pulsar genom drivorna och tjänar säkert en två-tre meter på att "boldly go where no man has gone before" (på ett tag i alla fall). Du får snö i skorna och blöta sockar, men snöar stigen igen kan man lita på detta; på den sjunde dagen trampar du åter upp stigen.

På sommaren är det förståeligt att du unnar dig lite vardagsanarkism. Pionjärstigarna är fler på vintern, men varaktigare på sommaren. Att pulsa undan lite snö är en lightversion av att dag för dag, steg för steg, nöta ner och stigmatisera det gräs någon trädgårdsmästare ömmar för.

Likt en Vidstige strövar du fritt. Givetvis var det du och ingen annan som startade den här stigen och folk skall följa dig om du har rätt. E4:an var det säkert också någon som startade som en civilt olydig stig. Att bara följa de färdiga stigarna är inte riktigt friskt, det är hälsosamt att göra motstånd, om än bara i det lilla.

Vem är det då som envisas med att dra stigarna som du inte vill ha dem? Rakt där det borde vara svängt och vice versa. Det ligger ju nära till hands att tro att alla dessa arkitekter, parkplanerare och markkonsulter antingen är dumma i huvet eller också bara jäklas med dig. Eller både och.

Men sanningen kanske är mycket värre. Det här kanske bara är vad de vill få dig att tro. Det kanske är så att du har hamnat i rikets säkerhetsventil. Planerarnas hemliga uppdrag är att få dig att tro att du fortfarande tänker själv och inte låter dig hunsas hursomhelst. De investerar miljoner i puckade stigar så medborgarna ska engagera sig i dessa och inte ockupera hus, kidnappa kommunalråd eller bygga barrikader. Istället för att göra onda trampminor gör du glada trampminer. Alltihop kanske är en sorts gatstensvaccin.

Kanske.

___________________

Enar Nordvik
är arkitekt och nybörjare i byggnadsnämnden och har 1,7 km till jobbet. Fågelvägen.