Berättelse med bilder från Oratoriekörens resa till Värmland under Kristi Himmelsfärdshelgen 2005

Tycker du att något saknas? Hör av dig!

Senast ändrad 2005-05-13


Ladda hem hela texten i pdf-format.


Onsdag TorsdagFredagLördagSöndagRepertoaren


...och det blev morgon den första dagen.

Onsdag 4 maj
Gäääsp! Alla dryga 40 korister var nymornade men glada inför avresan från Församlingsgården. Samtalen kom igång så sakteliga, och författarens resfebriga samtal till Jonas vid kvartisjutiden om konsertklädseln rev ned en och annan skrockning. På utsatt tid rullade bussen iväg från Umeå under Vollmars säkra ledning. Lennart puttrade då och då på om ditten och datten på sitt eget oefterhärmeliga vis, som han skulle göra under hela resan så snart vi äntrade bussen.

Första stoppet blev vid höga kusten-bron i Veda där vi beundrade utsikten och läppjade på en och annan medhavd eller inköpt kopp kaffe med dopp.


Bron gick rakt in i ett vitt töcken av dimma, många blev oroliga om den verkligen nådde hela vägen till södra sidan av Ångermanälven?

Vidare rullade vi förbi Sundsvall och mot Hudiksvall, där lunchen inmundigades på restaurang Sjömärket ute vid havet. Där bjöds strömming för de som föredrog det och viltkött för de som föredrog det. Maten utsökt, liksom utsikten. Den lilla kustbyn är en riktig pärla, med


genuina sjöbodar, gistna bryggor och fiskarattribut överallt närvarande.


Bussen stävade vidare söderut efter E4. Vid Gävle vek vi av från E4, mot nästa stopp en bit västerut. Där stannade vi för att sträcka på benen och köpa en och annan glass. Detta var mitt i Gävle-traktens sjörika myggbälte, som drabbades av en myggplåga av närmast bibliska proportioner sommaren 2000. Den uppmärksamme märkte att (över-?)ambitiösa vetenskapare skapat ett mätvärde, ”mosquito nuisance index” för att ange hur plågsamma myggen varit.


Nästa mål var Molkom och Jans sommarstuga. Planen var att komma fram vid åtta-tiden, men det visade sig vara aningen optimistiskt. En stund innan nio kom vi fram till det vackert belägna sommarstället.


Till stor förvåning för de flesta hade det uppbådats sittplatser åt alla! Jan och hans fru hade jobbat i flera dagar innan för att fylla borden med pajer, sallader, bröd och en till efterrätt en chokladkaka som inte gick av för hackor. Den gästfrihet de visade visste inga gränser. Underbart! Ett stort och varmt tack till Sonja och Jan för deras engagemang.

Vid elvatiden på kvällen kom vi fram till Hotell Ibis i Karlstad, där ”vår” slagverkare och marimbaspecialist Rolf med fru anslöt med bil från Stockholm. De flesta checkade in och stöp direkt i säng. Några outtröttliga busfrön, bland annat Calle, Malin och Jonas gick dock ut på lokal redan första kvällen.

Och det blev afton, och det blev morgon den andra dagen.

Onsdag TorsdagFredagLördagSöndagRepertoaren

Text: Bertil Born | Bilder: Per, Kristina, Anna, Kurt, Lisa och Vivi-Anne.